Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Bugojno -3, Jajce, Sarajevo-Bjelave -2, Grude, Ivan-sedlo, Sanski Most -1, Livno, Tuzla 0, Drvar, Mostar 1, Zenica 2, Gradačac, Neum 5, Bihać 9 steoeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačnovrijeme. U Bosni po kotlinama sa maglom i sumaglicom.

Vjetar slab južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura od 7 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilizacija vremenskih prilika povoljno će djelovati na većinu ljudi, a hronični bolesnici i meteoropate osjetiće olakšanje.

Temperature će u jutarnjim satima biti niske, na što bi, uz pojavu magle u dijelu Bosne, trebalo obratiti pažnju i biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

U ostatku dana znatno ugodnije, uz postepeno zatopljenje.

Preporučljivo je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle, poledice i odrona

Gusta magla otežava saobraćanje na području Bugojna, Ključa, Sanskog Mosta, Sarajeva, Kiseljaka, kao i dolinom rijeka Bosne, Lašve i Drine. U područjima sa maglom kolovoz je vlažan, a u višim planinskim predjelima ponegdje i mjestimično zaleđen. Uslijed temperaturnih inverzija tokom dana učestali su odroni kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23:00-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput

Zbog izvođenja radova na postavljanju kablovske instalacije danas će se na petlji Visoko (autoput A-1) saobraćati usporeno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)