Aveti prošlosti rušenjem slave

Dok normalan svijet raspravlja i pokušava sa mostarskih ulica skloniti nazive koji su civilizacijska sramota za ovaj grad, dok je trajala trakavica oko izbora gradonačelnika, te sve to slavodobitno proslavljano vatrometom, u tišini policijskog sata, u mraku, kao i obično, sljedbenici najmračnije ideologije prošlosti nastavili su slavlje razbijanjem ploča sa imenima poginulih antifašista u Drugom svijetskom ratu, na Partizanskom spomen groblju, stoji u saopštenju UABNOR-a Mostara.

Ponovni atak na ovo remek djelo memorijalne arhitekture, na ovaj Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, je sramota i uvreda za sve građane, ne samo Mostara, nego i cijele države.

“Pitamo policiju, kako je moguće da nikada nikoga niste sankcionisali, a prilikom svakog posjeta neke grupe Partizanskom spomen groblju posjetioce štitite od gostiju jednog te istog kluba-kafića? I uvijek ti isti naprave problem. Insistiramo da se sa praksom nečinjenja konačno prestane i preduzmu energične mjere protiv počinioca. Cijeli grad, osim policije, zna ko to čini.

Istovremeno, od novoizabranog Gradskog vijeća i gradonačelnika tražimo da se ovim povodom oglase i u okviru svojih nadležnosti zaštite ovaj spomenik”, navodi s u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)