Gubi li kino najveće atrakcije?

U doba korone, kina širom svijeta su zatvorena. Datumi početka prikazivanja velikih hit filmova se više puta odgađaju, a streaming usluge, kao što su Netflix, Amazon, Sky, bore se za prvo emitovanja velikih hit filmova.

Kako se saznaje, jedan od najperspektivnijih filmskih Blockbustera za 2021. godinu, “Wonder Woman 1984”, za sada neće biti prikazan u kinima, ali će njegovo prikazivanje početi na kanalu Sky u Njemačkoj. To je još jedan veliki udarac za njemačka kina, koja su u 2020. godini, zbog korone, izgubila oko milijardu eura prihoda.

Filmovima, poput “Wonder Woman 1984”, čiji se budžet procjenjuje na 200 miliona dolara, potrebna su puna kina, kako bi nadoknadili troškove snimanja.

Za poređenje: Sa svjetskom zaradom od 822 miliona dolara, „Čudesna žena“ je bila jedan od deset najuspješnijih filmova 2017. godine u svijetu, što je teško moguće u polupraznim kinima.

Uz to, važi i mišljenje: „Ako početak emitovanja filma odložite nekoliko puta, na kraju ćefim  izgubiti karizmu. Vrlo je važno da se veliki filmovi, koji bi trebali doći u kino 2021. godine, mogu prikazivati dovoljno dugo, isključivo na velikim ekranima”.

Obožavaoci s nestrpljenjem očekuju i novi film o Jamesu Bondu “Nema vremena za umiranje”. Već je bio najavljen za 2020. godinu, ali je početak nekoliko puta prolongiran. Niko sa sigurnošću ne zna hoće li biti u kinima 7. oktobra, kako je rečeno. I ovde se pregovori sa streaming servisima odvijali iza kulisa.

Ostali veliki blockbusteri, poput “Misije: nemoguće 7” s Tomom Cruiseom (58) , koji je još u fazi snimanja, trenutno su još na čekanju.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)