U nedelju ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju

Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju biće održani 21. februara, a organizovani su nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava.

Izbori u te dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj biće održani na 89 biračkih mjesta, dok će se za načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica moći glasati na 28 biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu.

CIK je usvojio i Instrukciju o postupku provođenja izbora koja propisuje određivanje biračkih mjesta i lokacija biračkih mjesta, imenovanje članova biračkih odbora i obuke biračkih odbora, izbornu šutnju, posmatranje ponovnih izbora, dostavu izbornog materijala, način pakovanja izbornog materijala, način brojanja glasačkih listića i način utvrđivanja izbornih rezultata.

Instrukcijom o koordiniranju i nadgledanju izbora uređeno je da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora, koji će pratiti izborni proces.

Po jedan supervisor će biti na svakom biračkom mjestu i biće na usluzi članovima biračkog odbora. Takođe, članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažovani na dan izbora 15. novembra neće moći biti ponovo angažovani na ponovljenim izborima 21. februara.

Instrukcijom su precizirana prava, obaveze i postupanje supervizora za nadgledanje rada opštinske/gradske izborne komisije i biračkih odbora u Doboju i Srebrenici, dok je sastavni dio instrukcije i Kodeks ponašanja supervizora.

CIK je donio i relevantne odluke kojima se uspostavlja Glavni centar za brojanje, imenuje rukovodstvo Glavnog centra za brojanje, imenuju glavni kontrolor, zamjenik glavnog kontrolora, kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja i kontrolor za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i drugog izbornog materijala na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.

(Fena)