Umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Pongdje na jugu zemlje sa slabom kišom.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -3 stepena, Ivan-sedlo 2, Bugojno, Sanski Most 3, Sarajevo-Bjelave, Zenica 5, Grude, Tuzla 6, Mostar, Neum 7, Gradačac 11, Bihać 12 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slaba i prolazna kiša je moguća na jugu i jugoistoku naše zemlje.

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 7 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Povoljne biometeorološke prilike, duži sunčani intervali i porast temperatura, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti.

Slabije poteškoće nakratko su moguće u jutarnjim satima, u unutrašnjosti, pretežno zbog nižih temperatura.

Opšta slika, danju će povremeno biti nešto lošija u Krajini i Hercegovini, zbog mjestimično povećanog naoblačenja.

Savjetujemo Vam da slobodno vrijeme provedete van domova.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost na putevima

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na putevima u višim predjelima, a izdvajamo šir područje Viteza, Livna, Kupresa i Tomislavgrada. Saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja. Sutra (21.02.) zbog radova na asfaltiranju u tunelu, dolazit će do povremene obustave saobraćaja za teretna vozila.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Gromiljak-Kaonik.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)