Otvorena biračka mjesta: Ponovni izbori u Doboju i Srebrenici

Ponovni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj održavaju se danas na 89 biračkih mjesta i načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama), saopšteno je iz CIK-a BiH..

Biračka mjesta su otvorena jutros u 07 a zatvaraju se večeras u 19 sati. Na nekoliko biračkih mjesta je bilo neznatnog kašnjenja u otvaranju iz tehničkih razloga.

Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati večeras.

U skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona BiH, ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime Centralne izborne komisije BiH nadgleda 130 supervizora koji su prošli obuku u skladu sa Programom i metodologijom koji je utvrdila i usvojila Centralna izborna komisija BiH, te su na osnovu obuke i položenog testa certifikovani.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća izbornu administraciju u Doboju i Srebrenici da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH, pored ostalog, propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti, pod uslovom da se akredituju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Član 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštivaće tajnost glasanja.

Suprotno postupanje izbornih komisija i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH.

Odziv birača na ponovnim izborima u Doboju i Srebrenici do 11 sati Centralna izborna komisija BiH će saopštiti u 12 sati.  

(NovaSloboda.ba)