Srbiji isporučeno 150.000 doza vakcina AstraZeneca

epa09001361 A view of packs containing multiple-dose vials of the vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) by British-Swedish multinational pharmaceutical company AstraZeneca, inside a refrigerator, in Genoa, northern Italy, 10 February 2021. Some 6,300 doses of AstraZeneca's COVID-19 have arrived in the Liguria region. EPA-EFE/LUCA ZENNARO

U Srbiju je u nedelju stigao prvi kontingent od 150.000 doza AstraZeneca vakcina protiv koronavirusa.

Vakcina britansko-švedskog proizvođača “AstraZeneca” uvezena je iz Indije, a na beogradskom aerodromu isporuku su dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorica Velike Britanije u Srbiji Sian Macleod i otpravnik poslova Ambbasade Indije Vijay Kumar.

Predsjednik Vučić je izrazio zahvalnost britanskoj ambasadorici i otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

“Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije. Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas”, rekao je Vučić, javlja Tanjug.

Nakon današnje isporuke, Srbija postaje jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj će građani moći birati između četiri različite vakcine protiv koronavirusa – američko-njemačkog “Pfizer/BioNTech, ruskog “Sputnjik V”, kineskog “Sinopharm” i britansko-švedskog “AstraZeneca”.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je Srbija potpisala novi ugovor s kompanijom “Pfizer-BioNTech”, tako da će u tu zemlju u drugom kvartalu stići 1,2 miliona doza, a u trećem 1,19 miliona doza vakcina.

U Srbiji se do sada vakcinisalo više od milion stanovnika.

(Fena)