Njemačka otvara vrtiće i osnovne škole

Osnovne škole i vrtići u više od polovine od 16 njemačkih država ponovo su otvoreni u ponedeljak nakon što su dva mjeseca bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Ovaj potez dolazi uprkos sve većim znakovima da se pad broja slučajeva u Njemačkoj ponovo izravnava, pa čak raste u nekim područjima.

Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek branila je odluku o ponovnom otvaranju škola, rekavši da posebno mlađa djeca imaju koristi od zajedničkog učenja u grupama.

Karliczek je rekla njemačkoj novinskoj agenciji dpa da bi škole trebale koristiti “sva raspoloživa sredstva za sprečavanje prenošenja virusa” i izrazila je uvjerenje da će državni službenici za obrazovanje – koji su u Njemačkoj zaduženi za školska pitanja – uzeti u obzir broj zaraženih kada budu donosili odluke o tome gdje će se ponovo otvoriti škole i vrtići.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti kaže da je proteklog dana bilo 4.369 novopotvrđenih slučajeva i 62 smrtna slučaja, iako su brojevi u ponedeljak često niži zbog kašnjenja podataka tokom vikenda.

Sindikati obrazovanja zatražili su da se nastavnici i uposlenici vrtića premjeste u grupu višeg prioriteta za vakcinaciju, za šta su vladini službenici rekli da će razmotriti.

(Fena)