Sunčano s temperaturom do 19 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Lokalno u Bosni ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar -4 stepena, Livno -3, Bugojno i Sanski Most -2, Jajce -1, Banja Luka, Bijeljina, Bjelašnica i Prijedor 0, Doboj, Sarajevo, Tuzla i Zenica 1; Grude i Ivan-sedlo 2, Mostar i Trebinje 3, Bihać 5, Neum 6, Gradačac 7 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Prije podne, lokalno u Bosni će biti magle.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 13 i 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Uz sunčano vrijeme i osjetniji porast temperatura, većina populacije će se osjećati ugodnije, te biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod osjetljivih osoba umanjiće se tokom dana.

Poželjno je prikladnose obući, kako bi se po potrebi raskomotili, izraženije u poslijepodnevnim satima.

Mjestimična pojava magle u Bosni, remetiće opštu sliku, mada ne suviše.

—–

BIHAMK

Oprez magle i odrona

Magla, mjestimično veoma gusta, u jutarnjim satima smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Savu, Bosnu, Lašvu i Spreču, kao i na dionici Konjic-Jablanica, te na širem području Bijeljine. Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)