Filip Zavadlav za trostruko ubistvo osuđen na 40 godina zatvora

Trostruko ubistvo za koje je Filip Zavadlav u utorak nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, po ocjeni sudskog vijeća, jedan je od najtežih zločina u Dalmaciji i Hrvatskoj i zaslužuje oštru kaznu kako se takvi zločini ne bi ponavljali.

Sutkinja splitskog Županijskog suda Višnja Strinić istakla je obrazlažući 40. godišnju zatvorsku kaznu da se samo takvom sankcijom može izraziti društvena osuda, te uticati na počinioca i ostale da se klone krivičnih djela.

Ako je Zavadlav imao problema sa žrtvama, trebao se obratiti institucijama, a ne uzimati pravdu u svoje ruke, jer niko nije gospodar ničijeg života, kazala je sutkinja, poručivši da ubice treba oštro kazniti kako se takvi zločini više ne bi ponavljali.

Kaznu smatra primjerenom i vjeruje da će sud njom ostvariti svrhu kažnjavanja. Objasnila je da su optužbu prekvalifikovali, jer tokom postupka nije dokazano da su žrtve naudile Filipu ili njegovom bratu Stanislavu, da su ga iznuđivali, prijetili, napadali ili im prodavali drogu.

Zavadlavove tvrdnje sud ocijenio infantilnim i suprotnim dokazima

Za njegovu je odbranu, u kojoj je tvrdio da nije pucao, rekla da je infantilna i usmjerena na izbjegavanje krivične odgovornosti, te da je u suprotnosti s rezultatima dokaznog postupka, jer je po snimkama nadzornih kamera s mjesta zločina upravo Filip Zavadlav nosio pušku.

Zavadlav (26) je 11. januara 2020. godine s 37 metaka iz automatske puške u Varošu ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Nakon krvoprolića u Varošu, predao se splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je ubio trojicu naočigled šokiranih građana.

Uhapšen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije nego li je došao tamo u obližnji kontejner na cesti je odbacio pušku, koju su kasnije pronašli istražioci.

Za svako od ubistava je dobio po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja je osuđen na godinu dana, a za opće opasnu radnju dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno jedinstvenom kaznom od 40 godina.

Tokom dokaznog postupka je utvrđeno kako je Zavadlav postupao s direktnom namjerom, vještaci su utvrdili miješane poremećaje ličnosti, ali ne i da boluje od duševne bolesti, te da je bio bitno smanjeno uračunljiv.

Upravo mu je ta bitno smanjena uračunljivost, kao i teške porodične prilike bila olakšavajuća okolnosti, a otežavajuće dosadašnja osuđivanost, brutalnost, odlučnost, hladnokrvnost, korištenje ubojitog oružja, kao i to što nije izrazio saučešće porodicama žrtava, niti pokazao kajanje.

Zavadlavov branilac, advokat Branko Šerić, nakon izricanja presude, novinarima je najavio žalbu i izjavio kako je zadovoljan time što je sud prihvatio tvrdnju odbrane da motiv nije bila osveta. Njega izostanak motiva po to zna koji put uvjerava da Filip nije bio uračunljiv.

“Ne samo da je bio bitno smanjeno uračunljiv, nego da nije bio uračunljiv. Koji bi drugi bio motiv, ako nema osvete ili bezobzirne osvete. Jedno neobjašnjivo ponašanje, kompulzivno koje se može pripisati njegovoj neuračunljivosti. Šta će se dogoditi po žalbenom postupku, vidjećemo. Pokušaću još bolje obrazložiti tvrdnju o njegovoj neuračunljivosti i angažovati stručnjake koji će mi pomoći u obradi tog njegovog psihičkog stanja”, izjavio je advokat Šerić, prenosi Hina.

Zavadlav je na početku suđenja rekao da se generalno ne osjeća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka je to ponovio, dodavši da je u to vrijeme bio “na moru”. Tražio je da ga nominuju za Nobelovu nagradu za mir, a sutkinju je čak u jednom trenutku “zamolio” da mu odmah presudi.

(Fena)