Krug 99 ohrabren izjavom da treba odbaciti model temeljen na konstitutivnosti

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 ohrabrena je izjavom direktora za ljudska prava u Vijeću Evrope Christopha Poirela koji je istakao da je potrebno odbaciti model temeljen na “konstitutivnosti” i da Bosna i Hercegovina treba obaviti reformu Ustava kako bi dobila novi moderan demokratski Ustav.

“Četvrtvjekovni košmar ustavne konstrukcije konsituentnih, opako prevedeno konstitutivnih naroda, time bi mogao povući BiH iz začaranog kruga ne samo zaostalosti za ‘tehničkim’ integracijama u Evropskoj uniji, već konzumiranja svih standarda i blagodati zajednica slobodnih ljudi, suverenih nacija i demokratskih društava”, tvrde iz Asocijacije.

Napominju da bilo kakva druga mimikrijska politika očuvanja status quo domaćih ili internacionalnih aktera, mora biti odbačena.

Naslanjajući se na presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Zornić”, gdje je jasno rečeno da treba odbaciti kategoriju “konstitutivnosti” koja po sebi sadrži diskriminaciju, mora se konačno osigurati jednakopravnost svim građanima, što su ključne evropske vrijednosti i norme.

U saopštenju navode da očekuju jasno izjašnjenje šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera o javno izrečenim stavovima direktora Poirela za ubrzani i konačni izlazak BiH iz labirinta četvrtvjekovnih neuspjeha i neefikasnosti.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 je stavila na uvid javnosti dokument “Građanski koncept Bosne i Hercegovine”, te su još jednom pozivali državotvorne političke stranke na postizanje konsenzusa za izradu političke platforme građanskog uređenja države BiH.

(Fena)