Pretežno sunčano s temperaturom do 20 stepeni

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Drvar, Livno -3 stepena, Bugojno -2, Jajce -1, Grude i Zenica 0, Sanski Most i Tuzla 1, Bihać, Bjelašnica, Ivan-sedlo i Sarajevo 2, Mostar 3, Neum 6, Gradačac 11 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva lokalno u Bosni će biti magle.

Vjetar slab, prije podne sjevernog smjera. Od sredine dana vjetar mijenja smjer na jugo i jugoistok.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 20 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz stabilno vrijeme i povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati ugodnije, biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije.

Tegobe kod hroničnih bolesnika postepeno će se umanjiti tokom dana.

Poželjno je prikladno se obući, ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito u poslijepodnevnim satima, kada je moguća pojava malaksalosti usljed natprosječnih temperatura.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Izdvajamo puteve na području Ključa, Sanskog Mosta i Bosanskog Grahova, gdje je vidljivost ispod 100 metara. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)