Tabaković: Slijedimo odluke o neprihvatanju mandata, trebamo ostati jedinstveni

Kandidat inicijative “Moja adresa Srebrenica” za načelnika opštine Srebrenica Alija Tabaković izjavio je da u ovoj inicijativi čekaju odluku Ustavnog suda BiH o apelaciji u vezi sa ponovljenim izborima u toj opštini, a kako bi nastavili sa, kako je rekao, pravnom borbom za Bošnjake u Srebrenici.

“Mi smo prošle sedmice uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH i voljeli bi da su postupili odmah po hitnoj mjeri, ali, nažalos,t nisu. Vidjećemo šta će se dešavati na Ustavnom sudu BiH”, istakao je za Fenu Tabaković.

Navodi da će kandidati sa liste “Moja adresa Srebrenica” slijediti odluke koje su donijete jednoglasno o neprihvatanju mandata za Skupštinu opštine Srebrenica.

“Naša posljednja i zvanična odluka je podrška narodu i 95 posto ljudi je bojkotovalo izbore. To je stav naroda koji živi u Srebrenici. Tražićemo najbolje rješenja za naš narod i nikoga nećemo ostaviti prepuštenog samog sebi i to je naša obaveza. Poručujem narodu da i dalje ostanemo jedinstveni i da unutrapnje nemire i nervozu ostavimo po strani. Veoma je bitno da ostanemo jedinstveni kao što smo bili u nedelju”, poručio je Tabaković.

Komentarišući najavu lidera stranaka četvorke u Sarajevu da je u pripremi zakon za pomoć građanima Srebrenice, a kojim je planirano i otvaranje ureda za pomoć u toj opštini, Tabaković smatra da je to “nastavak priče o kojoj je razgovarano prošle sedmice u Srebrenici na sastanku probosanskih stranaka”.

“Ono što je dobro je da se pristupa na osnovu zaključaka koji su usvojeni na sastanku, koji je održan s predstavnicima probosanskih stranaka. Vrijeme je da na jedan sistemski način počnemo rješavati Srebrenicu i drago mi je da su svi predstavnici to prihvatili. Ponosni smo na to, jer je pomoć jednoglasna od svih političkih partija iz Sarajeva”, potcrtao je Tabaković.

(Fena)