Uhapšena supruga narko bosa Joaquina Guzmana

Emma Coronel Aispuro, supruga bivšeg šefa meksičkog narko kartela Joaquina Guzmana “El Chapa”, uhapšena je u američkoj državi Virginia prema optužbama za krijumčarenje narkotika, saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD.

Aispuro (31) ima američko-meksičko državljanstvo i optužena je za udruživanje radi krijumčarenja kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD.

U sudskim dokumentima se navodi da je ona pomagala Guzmanu, koji je 25 godina bio lider narko kartela “Sinaloa” u njegovom bjekstvu iz meksičkog zatvora “Altiplano” kroz tunele 2015. godine.

Američke vlasti ističu da je ona planirala novo Guzmanovo bjekstvo iz zatvora, nakon što je on ponovo uhapšen 2016. godine.

On je trenutno u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem u američkoj državi Kolorado.

U februaru 2019. godine, Velika porota proglasila je Guzmana krivim po svih deset tačaka optužnice, uključujući učešće u kriminalnoj organizaciji, proizvodnju i međunarodnu distribuciju kokaina i heroina, pranje novca i upotrebu vatrenog oružja.

Izručen je u SAD početkom 2017. godine, kako bi se suočio sa optužbama. U sklopu dogovora sa Meksikom o izručenju, SAD su odbacile mogućnost smrtne kazne.

(Srna)