UIO BiH: Spriječen šverc cigareta iz Hercegovine

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalnog centra Sarajevo, na putnoj komunikaciji Sarajevo-Mostar, pronašli su, a potom i oduzeli 3.350 kutija cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje Uprava. Procijenjena tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 17.570 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Ova aktivnost sprovedena je na osnovu ranije prikupljenih operativnih saznanja da se lice inicijala K. A. iz Zenice bavi nelegalnom prodajom cigareta, koje prevozi iz Hercegovine prema Zenici. Tom prilikom je u mjestu Lepenica, opština Kiseljak, zaustavljeno i kontrolisano putničko vozilo Škoda Superb.

Daljom provjerom, utvrđeno je da je lice povratnik, te će protiv njega biti podneseni Izvještaji Tužilaštvu BiH o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijalizovanu opremu, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)