Bidenova administracija uskoro objavljuje izvještaj o Hašodžiju, krivi Salmana

Deklasifikovana verzija američkog obavještajnog izvještaja, za koji se očekuje da će biti objavljen u četvrtak, utvrđuje da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman odobrio ubistvo novinara Džamala Hašodžija 2018. godine, saopštile su četiri američke službe upoznate s tim pitanjem.

Zvaničnici su rekli da je u izvještaju, za koji je CIA imala glavni doprinos, ocijenjeno da je prijestolonasljednik odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Hašodžija, čija je kolumna Washington Post kritikovala politiku prijestolonasljednika.

Predsjednik Joe Biden, demokrata koji je prije pet sedmica naslijedio republikanca Donalda Trumpa, rekao je novinarima u srijedu da je pročitao izvještaj i da će uskoro uskoro razgovarati telefonom sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom (85), ocem prijestolonasljednika, 35.godišnjeg de facto vladara.

Objavljivanje izvještaja dio je Bidenove politike preusmjeravanja veza s Rijadom, nakon što je godinama davao arapskom savezniku i velikom proizvođaču nafte propusnicu o stanju ljudskih prava i intervenciji u jemenskom građanskom ratu.

Biden radi na tome da vrati tradicionalne odnose s Rijadom nakon četiri godine benevolentnih veza u vrijeme Trumpa.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u srijedu da će Biden komunicirati samo sa saudijskim kraljem i rekla da se deklasifikovani izvještaj o Hašodžiju sprema za skoro objavljivanje.

Dok Biden ograničava svoje kontakte na kralja, drugi u Bidenovoj administraciji razgovaraju sa saudijskim zvaničnicima na različitim nivoima.

“U prvim sedmicama ove administracije bili smo u kontaktu sa saudijskim zvaničnicima na brojnim nivoima”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Hašodži (59) saudijski novinar i kolumnista Washington Posta, namamljen je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, a ubio ga je tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Zatim su mu raskomadali tijelo. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

(Fena)