EU nastavlja s podrškom aktivnom turizmu

Crne Gore – Cycling Rural“, finansiranog od strane Evropske unije, u petak 12. marta, od 14 do 17 sati, u hotelu Bigeste u Ljubuškom, biće organizovan forum aktivnog turizma pod nazivom „Adriatic Outdoor Adventure“.

Cilj ovog foruma je upoznati turistički sektor s inicijativama koje su zaživjele na našim prostorima te istaknuti i prenijeti uspješne priče iz oblasti razvoja aktivnog turizma u jadranskom zaleđu. Forum će okupiti međunarodne stručnjake iz oblasti aktivnog turizma, a zainteresov ani će program pratiti putem Zoom aplikacije. Organizator je Ured Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije. 

Forum će otvoriti predstavljanje projekta „Cycling Rural“, a polaznici će imati priliku upoznati se s najuspješnijim inicijativama pokrenutim kroz projekte Europske unije: „Tourism, Adrenaline and Rafting Adventure – T.A.R.A.“ i „Adriatic Canyoning“. Predstaviće se i aktuelni projekti iz oblasti turizma: „EU4Business“, „Tourism Development Promotion“ i „Via Dinarica“.

Drugi dio programa zaokružuje panel s međunarodnim govornicima, koji će razgovarati o iskustvima i podijeliti uspješne priče kroz koje su prošli na putu razvoja aktivnog turizma širom Evrope. Na panelu će učestvovati Ed Lancaster iz European Cyclist Federation (Belgija); Jack Delf iz agencije Black Mountain Montenegro (Crna Gora); Iva Bencun iz agencije Feral Tours (Hrvatska), moderator panela će biti Nedo Pinezić, turistički savjetnik iz Hrvatske.

Zapadnohercegovački kanton, kroz Plan razvoja turizma, unaprjeđuje infrastrukturu za aktivnosti u prirodi, s naglaskom na biciklističkim stazama. Organizacija jednoga ovakvoga foruma predstavlja značajan doprinos promociji biciklističkih staza u Hercegovini i pomaže pozicioniranju Hercegovine kao poželjne cikloturističke destinacije na  evropskim biciklističkim platformama.

Projekat „Cycling Rural“ je započeo 1.10.2019, a provođenje će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala 400.000 eura. Nosilac projekta je Ured Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije, a partneri su gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, opštine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi iz Crne Gore.

V. B.

(NovaSloboda.ba)