Pretežno sunčano s temperaturom do 23 stepena

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Lokalno u Bosni ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar i Sokolac -3 stepena, Bugojno -2, Jajce, Livno, Prijedor i Zenica 0, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Sanski Most, Srebrenica i Tuzla 1, Sarajevo 2, Bjelašnica i Doboj 3, Ivan-sedlo i Zvornik 4, Grude 6, Gradačac 8, Neum 9, Trebinje 12, Mostar 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. U jutarnjim satima lokalno u Bosni će biti magle.

Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike i dalje su povoljne u cijeloj zemlji.

Porast temperatura zraka i duži sunčani intervali, uz bolje raspoloženje, djelovaće motivirajuće na većinu populacije.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata postepeno će se umanjiti.

Obzirom na neuobičajenu toplinu tokom dana, poželjno je laganije se obući prilikom boravka na otvorenom i ne provoditi jače fizičke aktivnosti.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas se na petljama Visoko i Podlugovi na autoputu A-1 saobraća usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Ovog jutra, upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle, na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Gromiljak-Kaonik.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)