Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanik ilegalnih migracija

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe, koji je održan u sjedištu Tužilaštva BiH u Sarajevu.

U radu Udarne grupe, aktivno učestvuje oko 20 dužnosnika iz tužilaštava, policijskih i bezbjedonosnih agencija i institucija za provođenje zakona sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkim aktivnostima u procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima, krijumčarenja ilegalnih migranata i drugih krivičnih djela iz ove oblasti, te je nakon izlaganja rezultata rada svih institucija u proteklom periodu, zaključeno da postoje pozitivni pomaci u pogledu procesuiranja ove vrste krivičnih djela.

Navedeni rezultati su rezultat rada članova Udarne grupe, te specijalizovane Mreže tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima, kao i formiranih koordinacionih timova na entitetskim i lokalnim nivoima.

Takođe, ulažu se značajni zajednički napori u prepoznavanju elemenata krivičnih djela trgovine ljudima, u okviru krivičnih djela krijumčarenja ljudi, posebno unutar migrantske populacije koja se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Članovi Udarne grupe, zahvalili su se predstavnicima međunarodne zajednice, koji putem edukacija tužilaca, istražilaca i sudija, te na druge način, daju podršku jačanju vladavine prava u ovoj oblasti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)