„Zmaj i princeze“ u Lutkarskom kazalištu Mostar

U petak i u subotu,  u Lutkarskom kazalištu Mostar biće odigrana višestruko nagrađivana i djeci omiljena predstava „Zmaj i princeze“.

 „Zmaj i princeze“ je priča koju je po motivima Milade Mashatove osmislio i preradio Kyriakos Argyropoulos, a režirali Kyriakos Argyropoulos i Stanislav Stanev iz Bugarske.

Lutke i scenografiju osmislila je i izradila Ani Lulieva, a predstavu je komponovao Igor Karlić iz Rijeke.

Prevod: Ana Vasung iz Zagreba.

Ovo je priča o vaspitanju djece. Prije svega, upućena roditeljima, vaspitačima, a i djeci.

„To je priča o jednoj princezi i jednom zmaju! Prvo smo izmislili bajku, zatim je umjetnica osmislila lutke i scenografiju, kompozitor je osmislio muziku, a ja s glumcima počeo probe. I baš kao u bajkama, naša je pozorišna bajka osmišljena za tri dana. Ali, nekako…nije nam se svidjela princeza Sunčica (izmislili smo joj to ime). Nije stvar da u svijetu ne postoje takve princeze, jednostavno smo željeli da ona bude malo drugačija. Uvjeravam Vas da u kazalištu nema ništa bolje od toga da jednu Princezu zamijenimo drugom Princezom, Princezom Veselkom. Zatim je u istoj bajci zamijenimo drugom i još jednom i još jednom…Nakon mjesec dana posla potpuno smo se zbunili. Nismo znali koja je princeza bolja od ostalih. Ali, kako mi radimo u pozorištu, a pozorište je za Vas, poštovani mali i veliki gledoci, predstavljamo Vam bajku o jednom zmaju i mnogo princeza, a Vi odlučite“, kaže reditelj.

U predstavi igraju Ivan Nevjestić, Ružica Bošković, Marta Haubrich.

Predstava će se igrati u petak u 18 i subotu  u 11 sati.

Cijena ulaznice je 3 KM, a predstava je namijenjena djeci iznad 3 godine.

(NovaSloboda.ba)