Domovima zdravlja 2 miliona, za prevoz učenika 1,2 miliona KM

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, usvojila Odluku kojom je odobrila 2 miliona KM za domove zdravlja u svim gradovima i opštinama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, saopšteno je iz Ureda za odnose  s javnošću Vlade HNK-a.

Vlada je razmotrila i prihvatila Operativni plan cijepljenja protiv COVID-19, koji je pripremio Zavod za javno zdravstvo HNK-a u suradnji s resornim Ministarstvom. Planom su jasno definisane aktivnosti Vlade, resornog Ministarstva, Zavoda za javno zdravstvo, te jedinica lokalne uprave i samouprave. Uz ostalo, istaknuto je kako su prioritetne grupe za cijepljenje: zdravstveni radnici, osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, populacija starija od 65 godina, ranjiva populacija s hroničnim bolestima, te zdrave osobe od 18 do 64 godine starosti koje rade u značajnim javnim službama (policija, obrazovanje i sl.).

Razmotrena je Informacija resornog Ministarstva o toku pregovora s reprezentativnim Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar, nakon čega su usvojeni zaključci da se održi sastanak svih članova Vlade i Pregovaračkog tima Vlade, a potom, u što je moguće kraćem roku, i sastanak sa svim učesnicima zdravstvenog sistema – predstavnicima osnivača, suosnivača i menadžmenta zdravstvenih ustanova, te jedinica lokalne samouprave.

Iz resora Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada je dala saglasnost na tekst Kolektivnog ugovora između Vlade HNK-a i Sindikata policije HNk-a u trajanju od dvije godine. Istaknuto je kako su pregovarački timovi Vlade i Sindikata uspješno usaglasili tekst Kolektivnog ugovora  kojim su utvrđena prava i obaveze poslodavca, Sindikata i uposlenika iz rada i po osnovu rada u Ministarstvu.

Vezano za rad Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, usvojena je Odluka u vezi s plaćanjem prevoza učenika osnovnih škola u svim gradovima i opštinama HNk-a u iznosu od 1.200.000 KM.

Razmotren je i prihvaćen Nacrt Izvještaja o radu Vlade HNK-a za 2020. godinu. U opsežnom dokumentu, istaknuto je kako je godinu obilježila pandemija koronavirusa, a, Vlada je ponudila efikasan i primjeren odgovor na tu krizu. Na poseban način, uz brojne projekte u svim područjima djelovanja – prosvjeti, kulturi, sportu, brizi za socijalne kategorije, boračku populaciju i brojnim drugima,  naglašeno je donošenje tzv. Korona zakona, te pomoć privredi, turizmu i poljoprivredi i kroz druge oblike kreditiranja i podsticanja za što su izdvojena značajna sredstva.

Vlada je, uz niz drugih odluka i zaključaka, usvojila Finansijski plan Agencije za privatizaciju HNK-a za 2021. godinu.

(NovaSloboda.ba)