Naoružani napadači oteli 317 učenica u Nigeriji

Neidentifikovani napadači oteli su 317 učenica iz grada Jangebe na sjeverozapadu Nigerije u petak, u drugoj takvoj otmici u nešto više od sedmicu dana, saopštila je policija.

Jačanje pobune naoružanih militanata dovelo je do raspada bezbjedonosne situacije u najmogoljudnijoj afričkoj zemlji, u kojoj su otmice u školama postale redovna pojava.

” Policijska komanda države Zamfara, u saradnji s vojskom okupila je zajedničke timove u operacijama potrage i spašavanja 317 učenica otetih od naoružanih bandita u državnoj srednjoj ženskoj naučnoj školi  Jangebe”, navodi policija u saopćenju.

Rast broja otmica djelimično je povećan i vladinim značajnim isplatama otmičarima u zamjenu za oslobađanje djece, tvrde zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni.

Vlada redovno negira takve isplate.

Povjerenik za informisanje Zamfare, Sulaiman Tanau Anka, ranije je izjavio Reutersu da su naoružani ljudi otvorili sporadičnu vatru tokom sinoćnje racije po školi.

“Sudeći po informacijama koje su mi dostupne, oni su došli u vozilima i izveli su učenice, a neke su, takođe, izveli pješice”, kazao je Anka.

Školske otmice svojevremeno su bile zaštitni znak islamističkih grupa Boko Haram i Zapadnoafrička pokrajina Islamske države, na sjeverozapadu Nigerije, ali su tu taktiku preuzele druge militantne grupe sa sjeverozapada zemlje.

(Fena)