Sunčano i toplije

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bugojno i Drvar -2 stepena, Sanski Most 0, Jajce, Livno i Zenica 1, Bihać, Bijeljina, Doboj i Grude 2, Banja Luka, Bjelašnica, Sarajevo i Tuzla 3, Ivan-sedlo 4, Mostar, Neum i Trebinje 8, Gradačac 9 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 17 i 24, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Nakon svježijeg jutra, tokom dana će, uz više sunca, biti ugodnije.

Moguće su blaže meteopatske reakcije poput umora, nervoze, dekoncentracije, pretežno zbog neuobičajeno visokih temperatura u drugom dijelu dana, stoga je poželjno prilagoditi oblačenje vremenskim prilikama i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Zbog saobraćajne nesreće, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Maglaj-Doboj, kod mjesta Kosova. U toku je policijski uviđaj.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas se na petljama Visoko i Podlugovi, na autoputu A-1, saobraća usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog aktuelnih radova, izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Slabije magle ima na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)