U 67 kontrola na području HNK-a izrečene kazne u iznosu 69.600 KM

Porezna uprava Federacije BiH- Kantonalni porezni ured Mostar je 22. i 23.02.2021. godine izvršila 67 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području: Mostara, Čapljine, Stoca, Prozora-Rame, Konjica, Jablanice i Čitluka, saopšteno je iz Porezne uprave FBiH..

Inspektori su u 36 kontrola otkrili nezakonitosti u poslovanju poreznih obveznika. Zatečeno je 9 neprijavljenih radnika, 9 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1 obveznik koji nije imao instalisan fiskalni uređaj i 1 objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja zapečaćeno je 8 objekata i podnesena su 42 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 69.600 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

V. B.

(NovaSloboda.ba)