U Tomislavgradu se provode aktivnosti na identifikaciji posmrtnih ostataka

U krugu Gradskog groblja Karaula, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, započet je pregled posmrtnih ostataka, radi izuzimanja DNK uzoraka a radi identifikacije posmrtnih ostataka.

Prilikom pregleda i obrade, do sada su pronađeni posmrtni ostaci ljudskog porijekla više osoba, za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata, a tačan identitet će biti utvrđen DNK analizom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Posmrtni ostaci biće prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije.

Uz istražioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, na terenu nalaze se i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski službenici MUP-a Kantona 10.

Identifikacije i pregledi posmrtnih ostataka koji su pronađeni, važni su koraci u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, te smanjenu broja nestalih osoba za kojima se traga.

Predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovineučestvuju u procesima ekshumacija, traženja nestalih i identifikacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)