Istraga SAD-a zaključila da je princ Salman odobrio ubistvo novinara Hašodžija

De facto vladar Saudijske Arabije odobrio je operaciju pronalaska ili ubistva novinara Džamala Hašodžija 2018. godine, prema američkim obavještajnim podacima objavljenim u petak, dok su SAD uvele sankcije nekim od umiješanih, ali poštedile su samog prijestolonasljednika u nastojanju da očuvaju odnose s Kraljevinom.

Hašodžija, koji je živio svojevremeno u SAD-u i radio za Washington Post, pisao je kolumne kritikujući politiku prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, ubio je i raskomadao tim operativaca povezanih s princom u konzulatu kraljevine u Istanbulu, podsjeća Reuters.

Saudijska vlada, koja je negirala bilo kakvu umiješanost prijestolonasljednika, izdala je saopštenje kojima odbacuje nalaze američkog izvještaja i ponavlja svoje prethodne izjave da je Hašodžijevo ubistvo gnusan zločin odmetničke grupe.

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je jasno staviti do znanja da ubijanje političkih protivnika nije prihvatljivo za SAD, istovremeno zadržavajući povoljne odnose s 35. godišnjim prijestolonasljednikom, koji će možda decenijama vladati jednim od najvećih svjetskih izvoznika nafte i biti važan saveznik protiv zajedničkog neprijatelja Irana.

U televizijskom intervjuu u petak, Biden je rekao da je saudijskom kralju Salmanu poručio da se Saudijska Arabija mora boriti protiv kršenja ljudskih prava kao preduslov za dobre odnose sa SAD.

Među kaznenim mjerama koje su SAD preduzele u petak, predstavljaju i zabranu izdavanja viza za neke Saudijce, za koje se vjeruje da su umiješani u ubistvo Hašodžija i uvele sankcije drugima, uključujući bivšeg zamjenika šefa obavještajne službe, koji će zamrznuti njihovu američku imovinu i općenito zabraniti Amerikancima da trguju s njima.

Američki zvaničnici, takođe, su rekli da razmišljaju o otkazivanju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji koja predstavlja zabrinutost za ljudska prava i ograničavanju buduće prodaje na “odbrambeno” oružje, jer procjenjuje svoj odnos s Kraljevinom i ulogu u ratu protiv Jemena.

(Fena)