Otvoren 10. Međunarodni šahovski turnir “Konjic 2021”

Deseti Međunarodni šahovski turnir “Konjic 2021” svečano su otvorili dr Sulejman Mulić direktor turnira, predsjednik skupštine ŠK Igman Nail Kraljušić i predsjednik kluba Dubravko Kovačić.

“Turnir je tradicionalan i veoma omiljen među šahistima. Prepoznatljiv je u šahovskim krugovima Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Bosne i Hercegovine i šire. Do sada nikome nije pošlo za rukom dva puta osvojiti međunarodni turnir u Konjicu”, istakao je predsjednik ŠK Igman Dubravko Kovačić.

Organizator turnira je šahovski klub Igman iz Konjica. Zbog pandemije  Covid-a 19 na turniru igra deset šahista koje je pozvao oganizator iz četiri države – iz Srbije, Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Ovogodišnji turnir je jedan od najjačih u BiH. Najzvučnije ime je velemajstor Nenad Ristić iz Smederevske Palanke (Srbija).Zatim slijede međunarodni majstori Zoran Runić iz Bijeljine i Atif Dumpor iz Mostara. Po prvi put na turniru nastupaju dvojica mladih majstora iz Turske Kamer Kayra i Isik Arparslan.Među učesnicima su i FIDE majstori Efim Muratović iz Goražda i Josip Stočko iz Vinkovaca(Hrvatska). Posebna vrijednost ovog turnira je učestvovanje mladog olimpijskog reprezentativca BiH, FIDE majstora Rijada Burovića iz Sarajeva, inače prošlogodišnji pobjednik. Među učesnicima su i dvojica Konjičana -Muamer Mrnđić i Samuel Zenelaj, koji će pokušati osvojiti titule FIDE majstora.

Prvi potez povukao je direktor turnira dr Sulejman Mulić na tabli gdje su se sastali Rijad Burović i Samuel Zenelaj.

U sklopu turnira 1.Marta odigraće se i 10.Memorijalni šahovski turnir “Sjećanje na majstora Adija Kosovca”.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)