Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Bugojno -1 stepen, Sanski Most 0, Bjelašnica, Zenica 1, Bihać, Grude, Sarajevo-Bjelave, Tuzla 2, Ivan-sedlo 3, Neum 7, Mostar 8, Gradačac 9 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne u Bosni umjeren porast naoblake, što ponegdje u istočnim područjima može usloviti malo kiše.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura od 8 do 14, na jugu od 17 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika će biti malo lošija u odnosu na proteklih par dana, pretežno zbog izraženije naoblake u Bosni.

Sa više svježine i uz povećan sadržaj vlage u zraku, osjet hladnoće, takođe, će se pojačati u jutarnjim satima, što bi moglo uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima.

Danju ugodnije, uz postepeno, lagano zatopljenje i temperature, ne tako visoke kao u proteklom periodu.

Na jugu sunčanije i uz povoljnije biometeorološke prilike.

—–

BIHAMK

Jutarnja magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo puteve na području Ključa, Sanskog Mosta, Goražda i Trnova, kao i dionice uz rijeke Vrbas i Lašvu. Tokom dana, očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, pa apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas će se na petljama Visoko i Podlugovi na autoputu A-1 saobraćati usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je, zbog radova, i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)