Večeras online premijera predstave „Game“

Putem live stream na Facebook stranici Agencije lokalne demokratije Mosta večeras će biti upriličena online premijera predstave „Game“.  Predstavu će izvesti Mostarski teatar mladih u sklopu IMPACT projekta koga u Bosni i Hercegovini implementira Agencija lokalne demokratije iz Mostara.

Premijera predstave biće emitovana s početkom u 19 sati (link: https://www.facebook.com/events/3973721286055885).

Već u nedelju, građanima/kama će biti omogućena prilika da pogledaju reprizu predstave uživo u prostorijama Mostarskog teatra mladih u ulici Maršala Tita broj 128 u Mostaru („Memorijalna scena 2532“), uz obavezno poštivanje restriktivnih mjera izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

Predstava „Game“ rezultat je i kruna našeg rada i druženja s migrantima iz Izbjegličkog centra Salakovac. Nadahnuti životnim pričama migranata iz raznih krajeva svijeta koji su trenutno utočište pronašli u Mostaru, kreirali smo ovu unikatnu predstavu koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Glumački ansambl čine: Sara Kljajić, Edina Delalić, Irma Lipovac, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija i Haris Pašić. Režiser predstave je Sead Đulić, direktor Mostarskog teatra mladih, koji inspirisan radionicama s migrantima ističe: „Game“ je više od igre. Zapravo često je igra između života i smrti. To smo čuli i zabilježili. Poslije svake od 15 radionica bili smo šutljivi. Naš rad približio nam je te ljude, njihovu kulturu, običaje, boli, ali je približio i nas njima. Upoznali smo se, a tad su pale sve predrasude. Mi smo njima ponudili iskren susret, ljubav, razumijevanje. Kad su to prepoznali uzvratili su na isti način“.

Osnovna ideja projekta IMPACT – Uključivanje je važno! Korištenjem scenskih umjetnosti do kohezije i tolerancije“ je pružanje mogućnosti za zabavu i socijalnu uključenost izbjeglica na Zapadnom Balkanu korištenjem pozorišnih i umjetničkih strategija. Tokom prve faze, projekat će promovisati saradnju i razmjenu najboljih praksi među evropskim pozorišnim kućama s prethodnim iskustvom u radu s izbjeglicama i balkanskim umjetničkim grupama. Tokom ove faze, razviće se strategija socijalnog uključivanja. Tokom druge faze, balkanske umjetničke grupe provodiće gore izrađene strategije kroz umjetničke radionice s izbjeglicama i lokalnim zajednicama Zapadnog Balkana i na kraju će provesti završna izvođenja. Treća faza posvećena je masovnoj komunikacijskoj i diseminacijskoj kampanji objavljivanjem smjernica o tome kako koristiti izvedbene umjetničke strategije za socijalno uključivanje, promotivni video i ankete. Projekt IMPACT  je sufinansiran od Evropske komisije kroz program Erasmus Plus, KA 2 Strateška partnerstva u području mladih / inovacija. Nosilac projekta je VidensCenter for Integration – VIFIN (Vejle / Danska).

(NovaSloboda.ba)