Pletene hobotnice za svako prijevremeno rođeno dijete u Mostaru

Pletenu hobotnicu i slikovnicu pod nazivom “Zagrljaj pletene hobotnice” dobiće svako prijevremeno rođeno dijete u sklopu projekta koji se provodi na Odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar.

“Projekat je zamišljen kao edukaciono sredstvo koje će javnosti približiti značaj otkrića danskih lijekara koji su dokazali veliku dobrobit pletene hobotnice u prvim danima života prerano rođenog djeteta, kao i novinu u svijetu dječje književnosti”, izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja za nedonoščad Mostar Ivana Ivanković.

Dodala je kako se smatra da kad beba ručicom uhvati krak hobotnice to na nju djeluje umirujuće. Zbog toga, kaže, postoji puno manja mogućnost nekontrolisanog hvatanja cjevčica u inkubatoru. koje su životno važne za nedonošče.

Pri tom je istaka kako je SKB Mostar, na veliko zadovoljstvo Udruženja, već uključen u projekat i kroz nabavku hobotnica i edukaciju roditelja o njihovom značaju u neurološkom razvoju.

Ivanković je naglasila da se svaka pletena hobotnica po dolasku na Odjel za intenzivno liječenje i neonatologiju sterilizuje, a na otpustu poklanja nedonoščetu koje ju je imalo u inkubatoru.

Riječ je o desetak centimetara visokim hobotnicama napravljenim od pamučnog konca, čiji se krakovi mogu razvući. Krakovi oponašaju pupčanu vrpcu. te pružaju utjehu, podršku i sigurnost koju bebe imaju u majčinoj utrobi.

Inače, danski ljekari su 2013. godine došli do spoznaje da nedonoščad koja u svom inkubatoru imaju pletenu hobotnicu neurološki bolje napreduju, imaju bolju snabdjevenost kisikom, pravilnije dišu kao i imaju pravilniji srčani ritam.

Ideja projekta je da, uz pletenu hobotnicu, svaki mali heroj pri izlasku iz porodilišta dobije i svoju slikovnicu, koja će ga podsjećati na pobjedu u prvoj i najvažnijoj borbi “onoj za život”.

Autorica slikovnice, književnica za djecu i mlade Milena Jukić Bandić navela je da slikovnica “Zagrljaj pletene hobotnice” pripovijeda o velikoj hrabrosti i snazi života u svakom njegovom obliku.

“Kroz simpatičan lik Bobija – male hobotnice čarolijom pretvorene u pletenu igračku, bajka nas vodi u tajnoviti svijet sanjarenja, čežnje i privrženosti, ističući dobrotu koja pokreće i čini čuda”,kazala je Feni autorica Jukić Bandić.

Slikovnica je posvećena svim malim i velikim borcima koji su se požurili roditi, istakla je Bandić i dodala da je slikovnica, uz zanimljiv sadržaj, obogaćena i zanimljivim slikama koje je ilustrovala profesorica u Srednjoj školi likovnih umjetnosti “Gabrijel Jurkić” Mostar, Anđela Bukovac.

Kako je navela književnica, slikovnica će biti dostupna i u slobodnoj prodaji, a njenom kupoviom podržava se rad Udruženja za nedonoščad Mostar.

Udruženje za nedonoščad Mostar osnovano je u cilju senzibilizacije šire javnosti o potrebama prijevremeno rođene djece, kao i pružanju podrške roditeljima te djece.

Jedan od glavnih ciljeva je pružanje usluga terapije za nedonoščad u skladu s mogućnostima, pa je, stoga, veoma važno uključiti javnost kako bi se to omogućilo.

(Fena)