Umro gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u 66. godini od posljedica srčanog udara.

Bandiću je pozlilo sinoć kasno, Hitna ga je prevezla u bolnicu “Sveti Duh”lgdje su ga pokušali reanimirati, ali bezuspješno, saopšteno je iz Grada Zagreba.

“Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru”, saopšteno je iz Grada Zagreba.

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. godine u Grudama, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1995. do 2000. godine vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. godine poslanik u Predstavničkom domu hrvatskog Sabora, podpredsjednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31. maja 2000. godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran za gradonačelnika Grada Zagreba.

Na neposrednim izborima (drugi krug) 2. juna 2013. godine, kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, 4. jula 2017. godine, po šesti puta, izabran je za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.