Kriptovaluta američkog dolara „Tether“ stiže u BiH

Prva i jedina kripto mjenjačnica u BiH, BCX kripto mjenjačnice, dovodi na domaće tržište

kriptovalutu-token Tether, koja predstavlja stabilan coin po čemu je jedinstven u svijetu.

Ovaj digitalni novac je takozvani Stablecoin – kriptovaluta, koja je vezana fiksnom cijenom uz konvencionalnu valutu u ovom slučaju za američki dolar. Njegova vrijednost ostaje nepromijenjena, bez obzira na trendove na domaćem i globalnom kripto tržištu (1 token = 1 dolar).

Tether polako, ali sigurno postaje najvažnija valuta u svijetu kriptovaluta, a od 1. marta.2021.godine dostupan je i u Bosni i Hercegovini. Putem blockchain platoforme BCX.ba možete trgovati, čuvati i razmjenjivati digitalni novac, uključujući i Tether, kao i još četiri vrste kriptovaluta, a to su: BTC – Bitcoin, ETH – Ethereum, LTC – Litecoin i BCH – Bitcoin Cash.

Tether ima potencijal da nadmaši Bitcoin

Tether je jedina kriptovaluta koja ima pokriće za sve svoje koine u drugoj valuti. Tačnije, njegovi tvorci tvrde da svaki Tether ima pokriće u iznosu od 1 američkog dolara. Ovo pokriće Tethera u nekoj “stvarnoj vrijednosti” pruža sigurnost i omogućava mu stabilnost cijene, jer niko nije voljan za 1 dolar platiti više od njegove vrijednosti, niti ga je iko voljan prodavati za manje, koliko investitor smatra da će  tržište kriptovaluta početi padati, on jedino može povući svoja sredstva iz “walleta” kako ne bi izgubio na padu.

Pojavom Tethera, investitor to ne treba raditi, već može svoja sredstva brzo i lako prebaciti u Tether u roku nekoliko sekundi, dok bi povlačenje sredstava na račun banke moglo potrajati i danima.

Ako investitor smatra da će tržište ponovno rasti, puno će brže prebaciti sredstva iz Tethera u drugu kriptovalutu, nego da uplaćuje s bankovnog računa. Ovim potezom, investitor je uštedio i iznose provizije koje banke naplaćuju.

(NovaSloboda.ba)