Desetine izbjeglica oslobođeni nakon godina australskog pritvora

Australija je oslobodila desetine izbjeglica koji su tražili azil u toj zemlji, saopštili su advokati u utorak.

Više od 60 izbjeglica oslobođeno je u protekla dva dana iz hotela i pritvorskih centara u Brisbaneu, Sydneyu i Darwinu, objavili su Izbjeglička akciona koalicija i pravni zastupnici.

Njima su odobrene privremene vize nakon što su proveli i do osam godina u australskom pritvoru na pacifičkim ostrvima prije nego što su prebačeni u zemlju na medicinski tretman.

Canberra je poslala sve koji su pokušali čamcem  stići u Australiju do ostrva Manus u Papui Novoj Gvineji i Naurua, u okviru tvrdokornog pristupa za koji tvrdi da ima za cilj spriječiti krijumčarenje ljudima.

Oslobađanje grupe ljudi uslijedilo je nakon što je više od 60 izbjeglica oslobođeno pod istim okolnostima u decembru i januaru.

Ministar unutrašnjih poslova  Peter Dutton izjavio je za lokalni radio u januaru da je „jeftinije“ za izbjeglice da budu puštene u zajednicu nego da se drže u pritvoru.

Noeline Balasanthiran Harendran iz aktivističke grupe Sydney West Legal and Migration izjavila je da je oslobađanje uslijedilo nakon što je nekoliko izbjeglica poduzelo sudski postupak protiv australske vlade osporavajući validnost njihovog pritvaranja.

“S naše tačke gledišta, to se desilo, jer smo bili u stanju dokazati van razumne sumnje da se oni drže u pritvoru bez svrhe. Da biste držali ljude u pritvoru morate imati svrhu”,izjavila je ona za AFP.

Ian Rintoul, iz Izbjegličke akcione koalicije,  zatražio je od vlade da oslobodi oko 75 ostalih izbjeglica, koje se još drže u pritvoru u Australiji.

Više od 250 ljudi, takođe, ostaje u pravnom vakuumu u Papui Novoj Gvineji i Nauruu.

“Oni nemaju pojma zašto su ostavljeni i nemaju pojma šta im budućnost nosi”, kazao je on za AFP.        

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da politika vlade ostaje „čvrsta“ i da se izbjeglice „neće trajno nastaniti u Australiji“.

(Fena)