Isik Alparslan pobjednik turnira “Sjećanje na majstora Adija Kosovca”

Pobjednk 10.Memorijalnog turnira”Sjećanje na majstora Adija Kosovca” je FM Isik Alparslan (Turska). Drugo mjesto zauzeo je FM Kamr Kayra takođe iz Turske, a treće FM Efim Muratović iz Bosne i Hercegovina, svi sa istim brojem bodova (6,5). Najbolji kadet je Zenelaj Xhonatan, za najuspješnijeg igrača ŠK Igman proglašen je Muamer Mrnđć, dok je najuspješniji veteran Halid Bajramović.

Na turniru je učešće uzelo 27 šahista iz Srbije,Turske,Hrvatske i Bosne I Hercegovine. Prvi potez povukao je najmlađi igrač Zenelaj Xhonatan, rođen 2007 godine. Igralo se devet kola.

Direktor turnira dr Sulejman Mulić u svom obraćanju na otvaranju podsjetio je da je Abdulah-Adi Kosovac bio jedini šahovski majstor u istoriji Konica.Više od pola vijeka bio je prisutan u konjičkom šahu kao pedagog,trener,šahovski organizator,sudija,šahista praktičar,šahovski kompozitor.Ogroman je njegov doprinos razvoju šaha ne samo u Konjicu nego i u Hercegovini, pa i šire.

Ostavio je iza sebe niz lijepih ostvarenja koja su ostala za sva vremena utkana u riznicu šahovskog stvaralaštve svog rodnog Konjica.

Tablela :

  1. FM Isik Alparslan 6,5

  2. FM Kamer Kayra 6,5

  3. FM Efim  Muratović 6,5

  4. Samuel Zenelaj 6,5

  5. Rijad Burović 6

  6. Faris Čunjalo 6

  7. GM Denis Kadrić 5,5

  8. IM Zoran Runić 5,5

  9. FM Josip Stočko 5,5

10. IM Atif Dumpor 5

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)