Na laganoj vatri

Kao dobra čorba: Tash Sultana odvojila je dosta vremena za svoj drugi album.

Nije samo sjajna na gitari, muzički genije Tash Sultana.

Svako ko je ikada imao sreće da vidi Tash Sultanu na sceni, ili da je čuje uživo u nekoj predstavi, u pješačkoj zoni velikih gradova, zna taj osećaj. Sultana u potpunosti pjeva i svira razne instrumente,

a zvuči kao čitav ansambl sa vrlo mnogo nadarenih umjetnika.

Možda je logično što ovaj fenomen, stara svega 25 godina, više ne želi biti poznata samo zbog svojih čudesno duboko opuštenih potpurija folka i funka, soula i hip-hopa, nego, takođe, želi da redefiniše svoju individualnost. Sultana ne želi da se smatraju samo ženom, ili muškarcem, već kao nebinarnu i po mogućnosti osobu opisanu u trećem licu množine.

„Na kraju smo svi samo ljudi“, kako kaže za svoje drugo djelo, album „Terra Firma“, za koje je namjerno ostavila puno vremena. Njena majka je uvijek govorila da je čorba najukusnija “kad se kuha na laganoj vatri”, kaže Sultana. “Stoga sam bila sam vrlo strpljiva”

Pored vremena u studiju, puno je surfala i uređivala svoju novu kuću u australijskoj državi Victoria.

Na naslovnici albuma nalaze se kobre ispred piramida i vodopada; međutim, kaže se da je naslov inspirisan njenim vrtlarom i njenim vlastitim radom na zemlji.

Kako njen album samo zrači ugodnom mirnoćom i vedrinom uopšte. S jedne strane, potpuno prizemljen i pun prirodnih zvukova, poput ptica ili kišnih kapi, zatim uzdignut i sferna.

Melodije koje lebde, gitare koje raspršuju maglu slatkog otrova.

“Zapravo, samo sam htjela zaglaviti”, jednom je Sultana prokomentisala iznenađujuću pažnju i svjetsku karijeru.

I uspjela je.

(stern)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)