Sunčano uz malo oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica, Drvar i Sokolac -6 stepeni, Livno -5, Bugojno -4, Bihać, Doboj, Ivan-sedlo, Jajce, Prijedor i Sanski Most -3, Banja Luka, Srebrenica, Tuzla i Zenica -2, Bijeljina i Grude -1, Sarajevo 0, Gradačac 2, Trebinje 7, Neum 8, Mostar 9 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz mal, oblačno. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 7 do 13, na jugu do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je povoljna, većina ljudi biće boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Nakon svježijih jutarnjih sati, tokom dana biće ugodnije, uz porast temperatura i sunčane intervale.

Mjestimična pojava magle može kod osjetljivih osoba uzrokovati manje poteškoće, pretežno prije podne.

Poželjno je prikladno se obući, kako bi se po potrebi raskomotili.

—–

BIHAMK

Daobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog izvođenja neophodnih radova na petljama Kakanj i Visoko na autoputu A-1 saobaća se usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)