Porast broja novooboljelih: Krizni štab poziva na dosljedno poštivanje mjera

Krizni  štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je danas redovnu sjednicu, na kojoj je sagledana trenutna epidemiološka situacija u kantonu.

Prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, u ovoj godini zabilježen je pad novooboljelih u šest uzastopnih sedmica zaključno s 21. februarom 2021. godine. Međutim, u periodu od 22. do 28. februara ponovo dolazi do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovoj sedmici.

S obzirom na to da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, kako je saopšteno iz Kriznog štaba, održaće se radni sastanak s nadležnim inspekcijama, na kome će se prezentirati trenutna epidemiološka  situacija,  sagledati stanje na terenu i predložiti mjere u svrhu efikasnijeg inspekcijskog nadzora.

Krizni sštab poziva na dosljedno poštivanje epidemioloških mjera, posebno izbjegavanja većih skupova i zatvorenih prostora, te nošenje maski i držanje preporučene distance. Navedene mjere, uz redovnu higijenu ruku, izbjegavanje dodirivanja lica rukama, ostajanje kući ukoliko se osoba ne osjeća dobro su, za sada, najbolji i najefikasniji način zaštite.

“Pokažimo odgovornost i prema sebi i prema drugima – poštujmo propisane epidemiološke mjere”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba.

(NovaSloboda.ba)