Sunčano i toplije

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano. Lokalno po kotlinama u Bosni ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar -6 stepeni, Bugojno i Livno -5, Sanski Most -4, Bihać, Jajce, Tuzla i Zenica -3, Banja Luka, Doboj i Ivan-sedlo -2, Bijeljina i Sarajevo -1, Bjelašnica i Grude 1, Gradačac i Trebinje 5, Mostar i Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 13 i 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike, duže sunčane intervale i porast temperatura, tegobe kod hroničnih bolesnika postepeno će se umanjiti.

Nakon vedrije noći, jutro će biti hladno, izraženije u unutrašnjosti zemlje, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju primjerenom oblčenju u ovom periodu.

Poželjno je topliji dio dana provesti na otvorenom, ne pretjerujući pri tome sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Jutarnja magla smanjuje vidljivost

Jutros se na putevima u BIH saobraća po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu, dok jutarnja magla smanjuje vidljivost na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionica Ripač-Vrtoče). Zbog izraženih temperaturnih inverzija tokom dana, skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Povećan je i broj biciklista i motociklista, pa je za sve učesnike u saobraćaju obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas će se saobraćati usporeno u zonama petlji Kakanj, Lašva i Visoko, na autoputu A-1.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23,00-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)