Darko Elez izručen pravosuđu BiH

Osumnjičeni Elez Darko (1980.) sinoć je, avionom. izručen iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Aktivnosti su u Bosni i Hercegovini, realizovali MUP RS, Sudska policija BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon izručenja, Elez je, uz visoke mjere sbezbjednosti, transportovan u kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje je predat postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac će se odrediti o daljim aktivnostima.

Izručenje osumnjičenog Darka Eleza realizovano je zajedničkim radom i dobrom saradnjom institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se svim institucijama koje su učestvovale i dale podršku u realizaciji ove akcije.

Darko Elez, jedan je od optuženih u okviru predmeta “Lutka”, u kome su optuženi procesuirani za ubistva, pokušaje ubistva, pljačke transporta novca  i druga krivična djela, dok je optuženi Elez bio nedostupan, a takođe, Tužilaštvo BiH radi na opsežnom predmetu organizovanog kriminala koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe koje su pod istragom zbog teških krivićnih djela organizovanih ubistava, iznuda i drugih krivičnih djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)