„Krimolovci“ u februaru: Zaprimljene ukupno 433 prijave, od kojih je 25 bilo sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u februaru su registrovali ukupno 295 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je deset bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopšteno je iz SIŠA-e.

Pored toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je ukupno 138 prijava, od kojih je 15 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, krijumčarenjem oružja, trgovinom ljudima i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 18 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po sedam je postupala i SIPA.

U februaru je pristiglo deset povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored toga, policijski službenici SIPA-e dali su 61 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

M. N.

(NovaSloboda.ba)