Lajčak: Status quo između Beograda i Prištine neodrživ, dijalog nužan

Posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je u srijedu da Bruxelles očekuje konstruktivni nastavak razgovora, jer ga smatra ključnim za napredak obje strane na evropskom putu, te da je zato sadašnji status quo obostrano neodrživ.

Države članice EU-a očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj vjeri, rekao je Lajčak na zajedničkoj press konferenciji poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Lajčak je u srbijansku prijestonicu doputovao poslije dvodnevnih razgovora u Prištini, odakle je u Bruxelles poslao poruku o postignutoj saglasnosti s albanskim čelnicima “da je dijalog od ključne važnosti za earopske težnje Kosova i Srbije”, što je ponovio i u Beogradu.

Naglasivši kako Bruxelles nema interesa za održavanje sadašnjeg stanja, istaknuo je spremnost EU-a da pridonese napretku ukoliko su obe strane na to spremne, uz očekivanja da se ispune obveze iz sporazuma iz aprila 2013. godine postignutog pod pokroviteljstvom Unije.

Srbijanski predsjednik je, podsjetivši da je njegova zemlja sve svoje obaveze iz briselskog sporazuma ispunila, istakao kao neupitnu spremnost Beograda za nastavak dijaloga, koji bi vodio kompromisu i rješenju.

Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do nekakvog kompromisnog dogovora, rekao je Vučić, uz uvjerenje da je “važnije napraviti kompromis kojim će jednako zadovoljne ili jednako nezadovoljne biti obe strane“, nego da se „ishitrenim razgovorima dođe do katastrofe”.

Vučić je ponovio da ustrajan stav Prištine o uzajamnom priznanju ne može biti rješenje jer “Srbiji nije potrebno ničije priznanje”.

Srbija se, po njegovim riječima, ne može “čekićem u glavu” natjerati da prizna Kosovo.

“To se neće dogoditi i nije moguć takav pritisak, to se od Srbije ne može očekivati”, rekao je Vučić, naglasivši kako je to stav do sad više puta ponovio u razgovorima sa svim međunarodnim dužnosnicima.

Po njegovoj ocjeni, kompromisni dogovor je “nikome sve, a svakome dovoljno“.

On je “računom bez krčmara” nazvao nastojanja Prištine da uz podršku “političkih sponzora” Srbiju natjera da od Kosova stvori državu.

Lajčak je ponovio kako EU ima “dobro i blisko partnerstvo” sa SAD, te da je i ova mini-balkanska turneja pripremljena sa SAD-om i njihovim predstavnikom za zapadni Balkan, jer dijele isti cilj – pridruživanje EU-u.

Priština je 17. februarae 2008. objavila Deklaraciju o nezavisnosti, kojom je jednostrano proglasila odvajanje od Srbije, što Beograd ne priznaje,,, nazivajući Kosovo svojom “južnom pokrajinom”, a kosovske vlasti “privremenim institucijama u Prištini”.

Nezavisnost Kosova priznale su vodeće zemlje Zapada, ali ne i Rusija i Kina, Vatikan, te pet članica Evropske unije.

Pod pokroviteljstvom EU-a, Beograd i Priština su u aprilu 2013. godine u Bruxellesu postigle sporazum o normalizaciji odnosa, ali prištinske vlasti odbijaju u potpunosti implementirati sve odredbe sporazuma, među ostalim formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), na čemu inzistira Beograd.

Priština drži da bi pristanak na ZSO značio stvaranje entiteta unutar Kosova, poput Republike Srpske u BiH, prenijela je Hina.

(Fena)