U Sloveniji se pojavila i nigerijska varijanta koronavirusa

Nakon britanske i južnoafričke varijante, u Sloveniji je potvrđena i prisutnost nigerijske, a do sada je zabilježeno “najmanje sedam” slučajeva te varijante, objavili su u srijedu slovenski mediji, pozivajući se na Nacionalnu laboratoriju za zdravlje, okolinu i hranu.

Ta laboratorija naknadnim sekvencioniranjem desetak posto slučajno odabranih uzoraka pozitivnih testova na osnovni tip koronavirusa nastoji utvrditi prisutnost novih varijanti u populaciji, a službeno će dosadašnje rezultate objaviti u četvrtak.

Kako preliminarno javljaju mediji, varijanta koronavirusa B1.525, poznata kao nigerijska, prošle je sedmice potvrđena kod 4 uzorka iz centralnog dijela Slovenije, a do sada je potvrđeno “najmanje 7” takvih slučajeva.

Nigerijska varijanta, inače, je najraširenija u Danskoj, Velikoj Britaniji, Nigeriji i SAD-u.

Što se tiče ostalih varijanti, ta je laboratorija u februaru potvrdila i  južnoafričku kod osobe koja uopšte nije putovala u inostranstvo, dok je od 50. ak potvrđenih slučajeva britanske varijante desetak vezano uz putovanja van Slovenije, a ostali nisu.

Kod dodatnih 55 uzoraka kod kojih je otkrivena mutacija virusa, još nije potvrđeno da se radi o britanskoj varijanti, prenosi Hina.

(Fena)