UIO BiH: Oduzete cigarete, duhan i tehnička roba

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje proveli su dvije odvojene akcije na području Gradiške i Banja Luke. Tom prilikom. privremeno su oduzeli novu tehničku opremu kao i duvanske prerađevine. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na oko 115.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Na području grada Gradiška u mjestu Dubrave ovlaštena službena lica UIO – Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Banja Luka su izvršila operativne aktivnosti i privremeno su oduzeli nove laptop računare, “pametne satove” i mobilne  telefone raznih robnih marki (Apple, Samsung i dr.) stranog porijekla bez dokumentacije o provedenom carinskom postupku u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi cca 18.000 KM. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

U drugoj operativnoj aktivnosti provedenoj po obavještajnim podacima na području grada Banja Luka, izvršen je pretres zbog sumnje u nelegalno prometovanje akciznih proizvoda. Tom prilikom pronađeno je: 2.750 pkurtija ručno punjenih cigareta, 140 kutija drugih cigareta raznih robnih marki i oko 493 kilograma rezanog duhana neobilježenog akciznim markicama koje izdaje UIO, kao i drugi predmeti namjenjenih za ručno punjenje cigareta (50.000 komada filtera sa ovojnicom i mašinice za ručno punjenje cigareta). Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 96.500 KM. Protiv počinioca nezakonitih radnji biće podnesen izvještaj nadležnom Tužilaštvu BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovuu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)