Vuković: Porazno je što se sastanak s finansijerima organizuje tek sada

Ključni ljudi, odgovorni za trenutni kolaps u zdravstvenom suistemu Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i za potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva, ponovo se nisu obratili zdravstvenim radnicima, ali mi nećemo prestati tražiti svoja prava, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković u četvrtak nakon protestne šetnje zdravstvenih radnika.

“Ono što je nakon naše najave da ćemo danas doći ispred zgrade Vlade postavljeno na službenoj stranici Vlade je da će se u utorak napraviti sveobuhvatni sastanak sa svim finansijerima zdravstvenog sistema u HNK-u, kako bi se zajedno s reprezentativnim sindikatom pokušao postići dogovor oko uslova kolektivnog ugovora. Porazno je što se taj sastanak organizuje tek sada, jer to je trebalo biti prvo u nizu”, istakao je Vuković.

Dodaje kako su za sve “propalo vrijeme” do ovog trenutka, i za to što vlast odmah nije pozvala na takav sastanak, glavni krivci premijer Vlade HNk-a Nevenko Herceg, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Goran Opsenica i ministar finansija Adnan Faladžić.

“To su tri osobe koje mi obilježavamo, osobe koji su ključni akteri u cijeloj ovoj priči i koji su krivi za sve posljedice ugrožavanja zdravstvenog sistema ovim štrajkom, kao i za sve što se događa s našim pacijentima, koji u ovom trenutku najviše pate i nemaju odgovarajuću zdravstvenu uslugu. U ovom trenutku, Vladi možemo poslati zadnje upozorenje da se na sastanku u utorak svi koji finansiraju zdravstveni sistem i naše plate, dogovore i osiguraju dovoljno povećanje plata ili da usvoje jednu od verzija koje smo uputili kantonalnoj Vladi, pa da zdravstveni radnici odu zadovoljni na svoja radna mjesta. Ako se to ne dogodi, svi ćemo doći pred zgradu Vlade i ostati tu dok se ne potpiše kolektivni ugovor”, kazao je Vuković.

Naglasio je kako na navedenom sastanku ne očekuju ništa, te da je to samo još jedna farsa.

“Pustićemo ih u utorak, a već tada se, ako imaju ozbiljnu namjeru, može dogovoriti tekst kolektivnog ugovora. Pozivam sve one koji će doći na sastanak, a to su gradovi, opštine i drugu akntoni, odnosno svi oni koji na neki način liječe sve pacijente ovde i koji imaju udio u finansiranju zdravstvenog sistema, da se unaprijed pripreme i ne pričaju o tome kako nemaju novaca. Mi smo poslali dva zahtjeva i jedino pitanje na tom sastanku biće hoćemo li potpisati kolektivni ugovor ili nećemo, i ništa više”, istakao je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kazao je kako su dan prije štrajka od policije dobili obavještenje da će se prosvjedna šetnja odmah prekinuti ako na njoj bude prisutno više od 30 ljudi.

“Ispoštovali smo epidemiološke mjere, kao što smo to i uvijek do sada činili, ali sljedeći put kad krenemo povući ćemo sve zdravstvene radnike iz bolnica, a ostaviti samo one najuže da se brinu o našim pacijentima. Ako policija bude reagovala prema nama i odvede nas, mi svakako nemamo novca da platimo kazne i rado ćemo služiti u zatvoru”, kazao je Anić.

Predstavnici zdravstvenih radnika istakli su kako neće odustati od svojih prava, nego će se za njih boriti još jače i više, ako se njihovi zahtjevi i dalje budu ignorisali.

(Fena)