Kantonalni sud u Mostaru poništio vodnu saglasnost za mHE na Bunskim kanalima

Nakon što je Kantonalni sud u Mostaru poništio odluke o vodnoj saglasnosti za izgradnju minihidroelektrana na Bunskim kanalima, Ekološko udruženje “Majski cvijet” saopštilo je kako se sada može zaključiti da investitor nema valjanu dokumentaciju za izdavanje okolinske dozvole u ponovljenom postupku.

“Ova presuda za nas predstavlja neku vrstu pobjede i uspjeha i daje nam podsticaj da ne odustanemo od naše borbe. Posebno ističem da je ovo samo dodatni dokaz da je u ovom slučaju učinjeno niz proceduralnih grešaka, te da je izuzetno važno da se konačno zabrani izgradnja minihidroelektrana na Bunskim kanalima. U skladu s tim, pozivamo Federalno ministarstvo okoline i turizma da se vodi dosadašnjim činjenicama i dokazima”, izjavio je Oliver Arapović iz Ekološkog udruženja “Majski cvijet”.

Iz tog udruženja podsjećaju da je Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoline i turizma izdalo za gradnju dviju minihidroelektrana na Bunskim kanalima, a investitor je ponovo podnio zahtjev prema Ministarstvu i ponovljeni postupak je u toku.

Iz Ekološkog udruženja “Majski cvijet” pozvali su Skupštinu HNK-a da definiše rok za realizaciju zaključka s jedne od posljednjih sjednica Skupštine, kojim se od Vlade HNK-a traži preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju minihidroelektrana na lokalitetu Bunskih kanala, jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode.

(Fena)