Papa Franjo otputovao u Irak, hiljade pripadnika bezbjednosti obezbjeđuje posjetu

Papa Franjo otputovao je u petak iz Rima kako bi započeo četverodnevnu posjetu Iraku,  što je njegovo najrizičnije inostrano putovanje od izbora 2012. godine i prva posjeta pontifika toj zemlji, izvještava Reuters.

Avion Alitalije koji je prevozio papu, njegovu pratnju, bezbjedonosno osoblje i oko 75 novinara, napustio je rimski aerodrom Leonardo da Vinci na 4,5 satnom letu do iračkog glavnog grada Bagdada.

Irak raspoređuje hiljade dodatnih pripadnika bezbjednosti kako bi zaštitio papu Franju tokom posjete, koja je uslijedila nakon što je niz napada raketama i bombašima samoubicama izazvao strah za bezbjednost katoličkog vođe.

U srijedu ujutro, 10 raketa sletjelo je na aerodrom, koji je domaćin američkim, koalicionim i iračkim snagama. Nekoliko sati nakon tog napada, Papa je potvrdio da ide u Irak.

84.godišnji papa Franjo će posjetiti četiri grada, uključujući nekadašnje uporište tzv. Islamske države Mosul, gdje crkve i druge zgrade još uvijek nose ožiljke sukoba.

Franjo će, takođe, posjetiti Ur, rodno mjesto proroka Abrahama, koga poštuju hrišćani, muslimani i Židovi, i upoznati se s iračkim vrhovnim šiitskim muslimanskim sveštenikom, 90. godišnjim velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem.

Prije odlaska iz Vatikana, Papa je susreo 12 izbjeglica iz Iraka, koje žive u Italiji.

Putovanje  u Irak je je 33. po redu van Italije. U Rim bi se trebao vratiti u ponedeljak ujutro.

(Fena)