Sindikat učitelja HNK-a traži redovnu nastavu barem za učenike završnih razreda

Sindikat učitelja u Hercegovačko-neretvanskog kantona od Kriznog štaba HNK-a zatražio je da se u redovnu nastavu vrate barem učenici devetih razreda osnovne škole, ako to nije moguće za sve razrede, s obzirom da za učenike završnih razreda slijedi upis u srednje škole.

“Tražimo od članova Kriznoga štaba HNK-a da ne ‘treniraju strogoću’ nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju. U osnovnim školama koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu, 3. marta, od 9.100 učenika, pozitivna su samo četiri, a u izolaciji ih je 37 (podaci uzeti iz svih osim škole na Buni, koja nije u sindikatu). Ako pogledamo podatke, pitamo se je li potrebno i dalje izvoditi nastavu s ovakvim mjerama kao što su do sada bile ili se trebamo vratiti u redovnu nastavu u ovih 11 radnih seedmica koliko je ostalo do završetka nastavne godine”, saopštio je Sindikata učitelja HNK-a.

Dodaju se kako se iz navedenih podataka vidi da su djeca “dobro otporna prema covidu-19, a neodgovornost odraslih i štaba koji donosi preporuke, a ne obvezu, dovodi do pogoršanja epidemiološke situacije”.

“Čim je nešto preporuka, to nije obavezno i sklono je subjektivnom tumačenju i primjeni, što se do sad i vidjelo, dok sve radi kao da nema pandemije, niti se ko pridržava mjera, a nad učenicima se provodi svaka preporučena mjera. Napominjemo da su u sklopu nerazumnih mjera učenicima zabranjene vannastavne aktivnosti, odnosno sekcije, dopunska i dodatna nastava, dok nesmetano idu na vanškolske aktivnosti, poput raznih sportskih klubova i grupa”, navode iz Sindikata.

Osvrnuli su se i na izjavu pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza da ga je u Mostar “bilo stid nositi masku, jer niko drugi to ne radi”.

“Gospodin Čerkez trebao je ostati duže u Mostaru, te se prošetati s maskom na licu, pokazujući pravi primjer borbe protiv korone. Ako pogledamo statistiku, vidjećemo da je najmanje zaraženih prosvjetnih radnika baš zato što poštujemo donesene preporuke i što smo svjesni da dok čuvamo sebe, čuvamo i druge”, stoji na kraju saopštenja Sindikat učitelja u HNK-u.

(Fena)