Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -6 stepeni, Bugojno, Drvar, Livno -3, Jajce -1, Doboj 0, Ivan-sedlo, Prijedor, Sanski Most, Tuzla, Zenica 1, Grude, Sarajevo-Bjelave 2, Bijeljina 3, Mostar, Srebrenica, Trebinje 4, Gradačac 8, Neum 9, Banja Luka 10, Bihać 11 stepeni.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U večernjim satima se očekuju kiša, koja će u većem dijelu Bosne postepeno preći u susnježicu i snijeg.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršati, izraženije u drugom dijelu dana.

Približavanje fronta loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, a negativni uticaj promjene dodatno će se pojačati zahlađenjem u noćnim satima.

Moguće su reakcije poput glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima povreda, malaksalosti, problemi sa snom.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Vozi se po suhom kolovozu

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog izvođenja neophodnih radova na petljama Kakanj, Visoko i Podlugovi na autoputu A-1 saobaća se usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Rogatica-Ustiprača i Gromiljak-Kaonik.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)