„Zmaj i princeze“ za najmlađe

I ovog vikenda, u Lutkarskom kazalištu Mostar na programu je višestruko nagrađivana i djeci omiljena predstava „Zmaj i princeze“. Predstava se igra u petak (18 sati) i u subotu (11 sati).

„Zmaj i princeze“ je priča koju je, po motivima Milade Mashatove, osmislio i preradio Kyriakos Argyropoulos, a režirali Kyriakos Argyropoulos i Stanislav Stanev iz Bugarske.

Lutke i scenografiju osmislila je i izradila Ani Lulieva, a predstavu je uglazbio Igor Karlić iz Rijeke.

Prevod: Ana Vasung iz Zagreba.

„Ovo je priča o odgajanju djece. Prije svega, upućena roditeljima, odgajateljima, a i djeci.

To je priča o jednoj princezi i jednom zmaju! Prvo smo izmislili bajku, zatim je umjetnica osmislila lutke i scenografiju, kompozitor je osmislio muziku, a ja s glumcima počeo probe. I baš kao u bajkama, naša je kazališna bajka osmišljena za tri dana. Ali, nekako…nije nam se svidjela princeza Sunčica (izmislili smo joj to ime). Nije stvar da u svijetu ne postoje takve princeze, jednostavno smo željeli da ona bude malo drugačija. Uvjeravam Vas da u pozorištu nema ništa bolje od toga da jednu Princezu zamijenimo drugom Princezom, Princezom Veselkom. Zatim je u istoj bajci zamijenimo drugom i još jednom i još jednom…Nakon mjesec dana posla, potpuno smo se zbunili. Nismo znali koja je princeza bolja od ostalih. Ali, kako mi radimo upozorištu, a pozorište je za Vas, poštovani mali i veliki gledaoci, predstavljamo Vam bajku o jednom zmaju i mnogo princeza, a Vi odlučite“, kaže reditelj. predstave.

U predstavi igraju: Ivan Nevjestić, Ružica Bošković, Marta Haubrich.

Cijena ulaznice je 3 KM, a predstava je namijenjena djeci iznad 3 godine.

(NovaSloboda.ba)