Izložba u mostarskoj Kosači – spoj fizike i digitalne umjetnosti

Izložba Cultural Collisions – Bosnia and Herzegovina biće otvorena u ponedjeljak, 8. ožujka, u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, s početkom u 19 sati.

Riječ je o dodatnoj aktivnost istoimenog projekta koji organiziraju CERN/ Austrian Cultural Forum Sarajevo/ DAAD-CONNECT2020/ ORIGIN u suradnji s međunarodnim i lokalnim znanstvenicima i umjetnicima u svrhu promoviranja interdisciplinarnog dijaloga znanosti i umjetnosti u 6 gradova u BiH, i to u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Gradačcu i Mostaru, apštili su iz Kosače.

U projekt su aktivno uključeni i učenici mostarske Gimnazije “fra Grga Martić”, uz stručno vođstvo profesorice fizike Antonije Topić, uz naučnu podršku dr. sc. Jadranka Batiste i umjetničku saradnju s mr. art. Vesnom Sušac s FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru,  kao predstavnici iz Mostara.

Na izložbi će biti predstavljeno 18 naučnih i umjetničkih plakata, koji postaju mjesto susreta nauke i umjetnosti, govore o sponi fizike i digitalne umjetnosti.

U sklopu izložbe, u srijedu, 10. marta, u Galeriji kraljice Katarina Kosača, u 19 sati, održaće se i interaktivna radionica – predstavljanje projekta za sve zainteresovane učenike srednjih škola. Radionicu o ovoj aktuelnoj temi interdisciplinarnosti fizike i umjetnosti predvode učenici Gimnazije “fra Grga Martić” s ciljem podsticanja svojih vršnjaka na ovakve i slične projekte, navodi se u saopštenju.

(Fena)